Jul 25, 2011

Borneo Hornbill Festival 2011 & Program GERAK 2011

22 - 24 July 2011 : Borneo Hornbill Festival 2011

Last week UPAG telah menyertai Borneo Hornbill Festival 2011 yang dianjurkan oleh Persatuan Warisan Sarawak yang bertempat di Malaysia Tourism Center (MaTiC), Jalan Ampang, Kuala Lumpur. Ini kali kedua kami join competition ni and the result is we lost..haha..tp xpa la..adat pertandingan..ada yang menang ada yang kalah..walaupun ada rasa kecewa sikit tp xpa la kan..pasni boleh concentrate utk World Dance Festival kat Korea nnt..kalo menang Hornbill Festival..kena buat preparation utk ke Melbourne lak..hahah..

Apa yang best utk competition kali ni, 1st, dapat buat tarian Alu-Alu dari kaum Melanau...tarian ni sbnrny mcm 1 sesi pemujaan atau keramaian utk org yang mati...plus diselitkan dgn aksi2 akrobatik sprti "Fly on the Bamboo"...yang bestnya ak dapat buat aksi ni...mmg susah kot...siap luka2 lagi kat badan..tp komitmen pny pasal kan..aku buat gak beb..hahah...

ni la "fly on the bamboo..nnt akan pusing2 smpi pening..hahah

Tarian Alu-alu tu adalah utk preliminary round, so utk final round plak, kami buat creative ethnic dance which combine few dances from Sabah and Sarawak such as Daling-Daling (Sabah), Ngajat Iban (Sarawak) and so on..yang lain 2 ak x bpa ingt sbb cam combine2..hahaha...kata pun creative kan..hahah..ni la part paling aku tunggu2 skali..sbb ni plan xdak pun wat solo ngajat iban 2..tp the night before competition day utk final 2, tiba2 choreographer kami make few changes and aku kena buat ngajat Iban secara solo..eh, tarian ni mmg solo pun kan kalo x slap ak....ngajat Iban ni boleh dikatakan sbgi Warrior Dance yang berasal dari kaum Dayak..ak pun x tau sngt...hahah..wlupun mmg ak teringin gila sblm ni nk buat tarian ni..tp x tau la plak kn kena blajaq few hours before competition...hahaha..siap kena marah lagi...bab kata choreographer aku, tarian Borneo ni kena ada "air"nya sendiri..x mcm tarian melayu..so ak pun struggle gak la nk dptkan "air" tu..tp last2 x berjaya gak...just dpt buat step ja..haih...

ni la ngajat iban..step dia siap ada yang pgg shield pki mulut 2..lenguh mulut kot..hahah

24 July 2011 : Program GERAK 2011

2nd show kami utk last weekend adalah Program GERAK 2011 anjuran JKKNM yang bertempat di Auditorium DBKL, event ni siap ada RTM buat rakaman kot..pergh...event ni same time dgn Hornbill Festival 2..so apa lagi..terkejar2 la ktorg..hahaha..lepas wat tarian final utk Hornbill Festival 2..kami terus gerak p Auditorum DBKL plak utk program ni..kat event ni kami bawak tarian One Destiny...tarian yang menggabungkan semua bangsa di Malaysia ni..slmt ak kena jadi Sarawak..so lepas Hornbill Festival 2..xyah susah tukar costume..n nak make up pa suma..hahaha...ada yang dari Sarawak kena tukar costume India or China or Malay...hahaha...kalut2 ja siap2 atas bus masa on da way nk p auditorium 2..hahaha

ok dah puas merepek..nk story psl performance kat program ni plak...BEST GILAK!!!!! ada dance group dari JKKN, MPPJ, Maktab Sabah, Dayak Community, Wakaka Crew, Capoeira Group  and so on..once again..yang lain aku x ingt..hahah...mmg creative la n mantap group2 yang perform pada malam semalam...ada yang menari pki kuali, senduk, baldi lesung semua...mmg style ah..buat muzik dan tarian guna perkakas rumah...ada yang buat tarian yang bertemakan kenduri kendara..walaupun tema nampak simple..tapi performance depa...pergh!!! mantap bai...yang paling menarik minat aku adalah Tarian Ngajat dari Dayak Community...pak cik tua 2 mmg otai ah...mmg Warrior kaw2..teruja aku tgk..pak cik 2 buat solo ja..siap main2 ngn sumpit ngn parang bagai...lg 1 yang ak suka tgk Capoeira Group..depa buat tarian Afro Brazil and Capoeira...power syial!!!! time ni la bru ktorg rasa kerdil sngt bila perform ngn big2 group ni...slaluny kalo kami on stage...mmg buat penonton teruja...but this time..totally different...mmg kena ayam kaw2..hahaha...oh lupa 1 benda...sblm show 2...aku dapat gak sembang2 jap ngn Alam dari Wakaka Crew 2..hahaha...kalo x kenal Alam...ni ha nk tunjuk...

Alam Wakaka Crew

Tp walau apa2 pun..kami tetap enjoy and the 3 days trip was awesome!!!!! thx to En Ahmad Pg Abdullah (Manager) yang sanggup tukarkan bilik hotel..hahah, Abg Mus sbgi official videographer, Cik Deeno sbgi Official Make-up Artist, Abg Oguy sbgi Choreographer,  Driver Bus yang ikut ja kerenah kami, Imtiaz sbgi official photographer, crew2 yang terlibat dan dancer2 and ex-dancers yang datang tgk..last but not least, UPAG!!!

2 comments:

alhanasabrina said...

terserlah ke penang an. haha. seems that i am missing out on a lot of things. heh. congrats menang haritu btw :)

reditumerah said...

hahahah...bahasa ibunda maa..
kena praktikkan..heheh..thx ya...kalo nak menari balik jgn segan2 roger ktorg k.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management