Dec 26, 2011

Sapa Saphuan?

Cool Lansi Fitted Cap!!!

Ok!!! hari ni aku ada nak story pasal sorang rapper yang dulu2 (xdak la lama sngt) aku penah layan tapi tiba2 skrng terlayan balik...hahah...semua ni disebabkan oleh....


tadi suddenly ada mmber aku, Mr Dihaq telah tweet psl Mr Saphuan ni...so aku dgn perasaan ingin tahu pun mula meng-gtalk Mr Dihaq dan barulah aku tahu dia ni bdk universiti aku..hahah...mungkin aku dh outdated sngt kot sbb hari ni baru tau tapi aku x ksh..hahah....

Dulu aku penah jgak bukak page Mr Saphuan ni and aku agak pelik mcm rmi plak bdk UTP yg like page dia..tp time 2 ak mcm biaq ja la...x amik kisah sngt pun..hahaha..skrng dh tau perkara sebenar baru aku mcm pergh!!!!!!! UTP ada rapper la syial!!!! hahah...

aku x nak ckp bnyk...ni nak tunjuk skit beberapa release dri Mr Saphuan...boleh tahan beb!!!




aku tunjuk sikit2 dah la...kalo nak tau lebih lanjut psl Mr Saphuan ni..boleh singgah ke:
Facebook : Saphuan
Twitter : @Saphuan
Youtube : awangsaphuan

p/s : sorry bro cilok photo lu..mmber gua yg kasi..heheh

Dec 21, 2011

FYP VIVA Presentation

Tepat jam 11.15 pagi, berakhirlah sudah riwayat Final Year Project aku. Perjalanan aku bermula seawal jam 7.30 pagi tadi dimana membuak-buak semangat aku untuk mempersembahan project aku yang x seberapa nak jadi project sngt 2..haha..

Kali ini aku menghadapi kesukaran sekali lagi dimana SV aku tidak dpt bersama2 utk mempertahankan project aku dan tempatnya telah digantikan oleh seorang lecturer yang bernama Khairul Shafie. Manakala external examiner aku pula adalah En Amminuddin Mohd Yusof yang x pernah ku kenali asal usulnya.

Giliran aku untuk mempersembahkan project aku sepatutnya bermula jam 9.15pagi..tetapi disebabkan orang 1st   present project dia sampai 1 jam...so yang lain pun postpone la time presentation..padahal project dia boleh hebat pun..hahaha...sampai turn aku lebih kurang jam 10.45pagi...actually pagi ni sptutny aku ada test Strategic Management jam 9-10..ingt abes present nak p la test..last2 jadi cmni..haih..kalo aku tau la time aku present lebih waktu test..mmg ak p test SM dlu la..last2 skrng sat g kul 3 ptg kena p amik test..demn2..

Bersambung balik ke topic FYP aku..actually project aku simple ja..aku buat UTP Performing Arts Group Portal..hehehe...mula2 gila smngt nak buat pki Joomla la...ada server bagai semua..last2 aku pki online networking builder ja..hahah..simple banyak kot...aku buat pki www.webs.com..xpayah nak design penat2..pakai template ja..hahahaha...edit2 coding skit dah siap..hahah...sbb 2 malam semalam baru aku start buat FYP aku sampai kul 7 pagi td..hahaha...tp sblm ni mmg dh buat siap dh pki wall.fm..tp rasa cam x best aku design lain..hahah

So masa presentation td, En Amminuddin 2 mmg banyak gila tny smpi aku xleh nak jawab dh....tambah plak dia tny part2 teknikal..mati la aku nak jawab...aku ni nama ja budak Business Info System...part Business ja aku reti..part Info System 2 buat amik exam ja..hahah...last2 soklan2 teknikal yang dia tny dia sendiri yg jwb..haha..tp wlupun En Amminuddin ni bnyk tny soklan, dia xdak la condemn sngt project-project bdk2 yg 1 group presentation ngn aku..wlupun kdg2 ada la skit2 dia kutuk tp most of the time dia bnyk bg idea how to improve our project..so thx again En Amminuddin sbb jadi external examiner aku..hehe..x lupa jugak kpd En Khairul Shafie yang x ckp bnyk sngt....just bg soklan2 yg aku boleh jwb..hahahah

Tanpa membuang masa, jom usha skit project aku...screenshot skit buang kenang-kenangan..heheh..segala kesalahan dan kesilapan 2 abaikan...mmg ak dh malas dh nak betulkn..hahah

upag-utp.webs.com

Home Page

Sign Up Page

Sign In Page

About Us Page

News Page

Calendar pun ada Page..hahah

Members Page (thx semua yg rajin2 sign up 2..hehe)

Photo Page

Video Page

Forum Page

Chatroom

Contact Us Page

Setakat ni saja persembahan aku pada kali ini...kalo nak tgk real time usha kat sini..tp aku mmg x update dh la..hahah...so, after ni tinggai technical report plus nak kena buat hardbound smpi 3 set...kepala bana apa smpi 3 set..xdak org nak baca pun wey...buat simpan dlm IRC ja ada la...ok chow!!!!


Dec 9, 2011

Hidup Tak Semestinya Indah Tapi Yang Indah Itu Tetap Hidup Dalam Kenangan


"Hidup Tak Semestinya Indah Tapi Yang Indah Itu Tetap Hidup Dalam Kenangan." 
(Hanif Mazlan, 2011)

Maka dengan ini, berakhirlah sudah perjalanan seorang anak seni bersama sebuah kumpulan seni tari persembahan yang digelar UTP Performing Arts Group ataupun lebih dikenali sebagai UPAG. Banyak suka duka pahit getir dah aku lalui selama 3 tahun berada dlm "family" ini. Kemenangan pujian kekalahan caci maki pun sudah puas aku hadapi. Kadang2, ada benda yang kita perlu lepaskan walaupun kita sayang, jadi di sini aku dah bersedia untuk melepaskan tanggungjawab aku selaku anak seni UPAG di pentas persembahan.. =) 

Sebenarnya, penglibatan aku dalam seni tari ni dah bermula dari zaman persekolahan lagi..tapi just untuk suka ja..haha..2 pun sbb masa zaman sekolah dlu, selalu gak aku join camping...so setiap kali camping sure ada malam kebudayaan..so dekat situ la aku curahkan "bakat" aku ni..haha..1st time aku menari masa form 2 dulu masa camping Kadet Polis...masa zaman 2 hip hop mmg sngt2 la femes..sbbkn aku skolah cina, so salah satu pop rock boy band yang femes dikalangan bdk2 skolah cina adalah Energy..kalo nak tau sapa tu Energy, tgk video bawah ni..hehe..so aku dgn 5 org kwn lg kot x silap aku membuat persembahan dgn lagu band ni..hahah..mmg sampah gila, dah la practice 3 4 hari ja..kalau la ada video 2, boleh gelak guling2 kalo tgk balik..hahah


After that aku dh x menari dah sampai la masuk UTP, masa foundation 1st 2 kena pilih curriculum, so aku pun pilih utk masuk Basic Dance..time 2 En Manan yg ajaq...n smpi skrng pun dia still mengajaq class basic dance kat UTP ni..time 2 la aku start blajaq basic2 tarian traditional dgn tarian moden wlupun mcm kayu ja..hahah..so after that ada Co-Q Nite...task kami adalah utk choreograph tarian utk perform mlm 2..hahah...masa 2 group aku combine ngn group Fiza, so dari situ la aku kenal dia plus dia yg choreograph tarian dikir barat utk group kami..hehe...tp part yang paling lawak adalah kena ada gak tarian asing2 laki pmpuan..so group laki kami buat tarian lagu VE  - Pop Yeh Yeh..hahaha..sumpah lawak gak time ni..time ni Keane jadi MC..smpi skrng dia ingt lagi aku masa menari on stage..kdg2 siap kena bahan lg..hahah..tp yang bestny sbb aku dpt solo..hahah..siap dpt pki pakaian lain dari org lain..muahaha

bdk2 basic dance masa foundation 1st..hehe

So after that, aku pun stop la menari sbb xtau yg kat UTP ni ada dance group sndri gak smpi la aku p tgk FESCO 2008, after show 2 aku jumpa Fiza x slap aku nak tny cmna nak join group ni...dia pun mcm xtaw gak sbb masa 2 dia pun baru join UPAG..heheh...so aku pun mcm xpa la...lupakn psl 2..hahah...

Then masa 1st year 1st sem tu, dalam bulan 9 or 10 cm2 kot aku ada terbaca poster UPAG dance audition...tapi disebabkan mcm agak segan nak p sorang2, aku pun ajak la sorang classmate aku, farsya p skali..masa 2 cam ramai gak yang p audition tp laki dlm 7 org ja kot x silap 2..masa audition ni ada la seorang mamat yang bernama Apong yg mengajar aku zapin..hehe...time practice 2 ok ja...tp bila time test ja..hahaha..dah la aku kena menari depan Pa'e dgn Mar (kot)...muka dh habes senyum dah ni konon nk convince kn judges...sekali masuk lagu, step zapin 1 x 8 ja jadi...lepas 2 berterabuq..hahah...

After audition mcm biasa la kn, x dpt result on the spot..haha..sapa yang dapat akan dihubungi oleh ahli2 UPAG 2...so aku pun tunggu pnya tunggu, akhirnya dapat gak jadi penari rasmi UPAG..hehe...orang 1st skali yang aku gtaw aku dpt join UPAG adalah Tengku, si artis Virtuoso 2...sbb dia mmg semangat gila support aku swoh join UPAG time 2..hahah..after 2 bulan cm2 kot, dalam bulan Dec, aku dpt lagi msg dari Pa'e untuk attend training buat pertama kalinya sebagai ahli UPAG...kalau nak tau cerita 1st day aku training, baca kat sini..hehe

My 1st ever show as a UPAG dancer...

Actually post ni aku tulis bukan nak cerita story aku as a dancer, kat atas ni intro ja..hehe..aku tulis sbb aku rasa terhutang budi sgt dgn ramai org yang telah membantu dan membimbing aku selama 3 tahun bersama UPAG. Antaranya ialah: 

UTP Management:
  1. Mr MNR
  2. En Ahmad PG Abdullah
  3. Abg Muz
  4. UTP Staffs 
Choreographers:
  1. En Ayob (2009, 2010, 2011)
  2. Abg Oguy (2009, 2010, 2011)
  3. Kak Mira (2009, 2010)
  4. En Hamid (2009, 2010)
  5. En Deenoo (2011)
  6. Abg Jeff (2009)
  7. Abg Ikki (2009)
  8. Abg Anas (2011)
  9. Abg Ashyraff (2011)
Make Up Artists :
  1. Abg Isz (2009)
  2. Abg Agie (2010)
  3. En Deenoo (2011)
  4. Abg Farish (2011)
UPAG Leaders :
  1. Pa'e (2009)
  2. Semang (2009)
  3. Izzi (2009)
  4. Iskandar (2010)
  5. Hamka (2011)
FESCO Project Managers:
  1. Matzam (2009)
  2. Keane (2010)
  3. HakimKOT (2011)
UPAG Dancers that I had collaborated with :

Since 2009Since 2010Since 2011
Pa'e
Chana
Clarie
Izzah
Iera Wanie
Uyun
Mar
Firin
Xiao Ci
Ayien
Kak Oyenks
Abil
Fiza
Puvi  
Fathi
Sarah  
Izzi
Semang
Shahrin
Sapek
Fazly
Hamka
Moorthy
Gan  
Anip
Lukman  
Hazim
Bern
Daus  
Fieda
Kak Uya
Eya
Kak Qish
Suraya
Gowry
Cik Kutip
Iskan
Eppy
Peja
Kecik
Eisak
Faheem    
Intan
Rachel
Ira K
Rozen
Angie
Atteyah Balqis
Ned
Haley
TamTam
Aidil
Abe
Imtiaz
Wan
Lester
Syafril
Nasrul
Farid  
    
Ribuan terima kasih dan aku amat2 terhutang budi sangat2 dengan hampa semua, maybe post ni boleh byaq balik budi 2 kot..hahah...sebelum itu, aku ingin memohon maaf kepada semua andai kata aku termarah, termaki ka apa semua...mintak maaf bnyk2 na...

Kepada penari UPAG yang aku x penah collaborate with, Rahman Raymond, Ahteck, Nad, Alhana Sabrina, Faiz, Syahmi Bieber, thx a lot for being part of UPAG family...kalau berminat nak menari lagi, jgn segan2 roger UPAG dancers...hehe

Kepada next generation of UPAG dancers and leaders, all the best to you guys...make sure you guys bawak UPAG pergi lagi jauh dari apa yang kita sudah capai sekarang...plus jgn cepat lupa diri...penat lelah kita untuk mendaki hingga ke "puncak gunung", jgn sampai jatuh tergolek hingga ke  "kaki gunung"..

Sampai disini saja nukilan dan tulisan bisikan hati aku, sekali lagi ribuan terima kasih diucapkan kepada semua..hingga kita berjumpa lagi di masa hadapan..selamat tinggal..

last competition, tamat sudah 3 tahun berkhidmat utk UPAG

last show 

p/s: mana2 nama yang x tertulis 2, mntak maaf bnyk2 na..rmi sngt smpi aku terlupa..hehe

Dec 6, 2011

You Are the Apple of My Eye

You Are the Apple of My Eye (那些年,我們一起追的女孩)

Local Release: 10 Nov 2011 (Malaysia)
Directed By: Giddens Ko
Starring: Michelle Chen, Ko Cheng-Tung
Languange: Mandarin
Genre: Comedy / Romance
Running Time: 1 Hour 49 Minutes
Classification: 18
Distributed By: 20th Century Fox


Untuk post kali ini, aku nak menceritakan pasal sebuah filem yang aku baru tgk yang di-introduce-kan oleh bro Lester Chua...actually movie ni adalah based on novel You Are The Apple of My Eye yang ditulis Giddens Ko (柯景騰) tetapi telah diolah sedikit dlm filem ni supaya lebih dramatik..


Filem romantik yang berasal dari Taiwan ini mengisahkan tentang 5 pelajar lelaki yang belajar di sebuah sekolah menengah di selatan Taiwan dimana mereka mempunyai tujuan yang sama iaitu untuk mengorat salah seorang rakan sekelas mereka iaitu Shen Chia Yi. Shen Chia Yi adalah seorang pelajar yang bijak yang juga merupakan ketua kelas.


Kisah mereka bermula apabila pada suatu hari pada tahun 1994, Ko Ching-Teng (salah seorang pelajar dari 5 org pelajar itu) telah ditangkap tgh masturbate di dalam kelas dan disebabkan kes itu dia telah ditukarkan tempat duduk dan terpaksa berpindah tempat di depan Shen Chia Yi. Shen Chia Yi amat benci dgn Ko Ching-Teng sbb mamat ni adalah salah seorang pelajar yang bermasalah dlm class.


Tapi pada suatu hari, Shen Chia Yi terlupa utk membawa buku teks ke kelas dan Ko Ching-Teng telah meminjamkan kepadanya dan ini telah menyebabkan dia telah didenda oleh cikgu. Disebabkan kejadian itu, hubungan Shen Chia Yi dan Ko Ching-Teng menjadi semakin akrab dan Shen Chia Yi banyak membantu Ko Ching-Teng dalam pelajaran sehingga berjaya mengubah Ko Ching-Teng menjadi seorang pelajar yang berdekasi terhadap masa depannya.

Selepas tamat zaman persekolahan mereka, Ko Ching-Teng berjaya memasuki National Chiao Tung University manakala Shen Chia Yi pula dapat memasuk National Taipei University of Education. Walaupun terpisah jauh, hubungan mereka tetap terjalin erat dan public phone adalah satu-satunya media yang menghubungkan pada masa itu.


Pada suatu hari, Ko Ching-Teng telah mengadakan sebuah perlawanan tinju antara pelajar di university beliau.  Beliau beranggapan bahawa kekuatan fizikal adalah salah satu element untuk membuktikan kejantanan beliau terhadap wanita. Ko Ching-Teng telah menjemput Shen Chia Yi utk menonton perlawanan itu dan ini telah menimbulkan kemarahan yg amat sngt sbb Shen Chia Yi beranggapan bahawa perangai Ko Ching-Teng terlalu kebudak-budakan dan telah berlaku pergaduhan antara mereka sehingga memutuskan hubungan yang mereka jalin selama ini.

Setelah kawan2 Ko Ching-Teng mendapat tahu bahawa Ko Ching-Teng dan Shen Chia Yi telah berpisah, mereka segera pergi untuk mengorat Shen Chia Yi dan Ah-He yang bernasib baik utk memiliki Shen Chia Yi tetapi hubungan mereka putus selepas 5 bulan. Dalam 2 tahun perpisahan antara Ko Ching-Teng dan Shen Chia Yi, sekali pun mereka tidak pernah berhubung. Pada masa yang sama, Ko Ching-Teng mula menulis web novels sehingga beliau berjaya qualifies untuk research course di Tunghai University selepas beliau tamat pelajaran di National Chiao Tung University.

Pada suatu hari, telah berlaku gempa bumi di Taiwan dan ini adalah kali pertama selepas 2 tahun Ko Ching-Teng telah menghubungi Shen Chia Yi untuk mengetahui keadaannya dan hubungan mereka kembali terjalin tetapi kali ini hanyalah sebagai kawan karib walaupun Ko Ching-Teng cuba pernah untuk menambat kembali hati Shen Chia Yi.


Setahun kemudian pada tahun 2004, Ko Ching Teng telah mendapat panggilan dari Shen Chia Yi yang mengatakan bahawa beliau akan melangsungkan perkahwinan dgn lelaki pilihan beliau dan disebabkan perkahwinan itulah sekumpulan pelajaran ini kembali bersatu dan persahabatan mereka kembali erat seperti zaman dulu. 


Selepas mendapat tahu yang Shen Chia Yi bukan lg milik beliau, Ko Ching Teng kembali meneruskan karya penulisan beliau dan filem ini berakhir dgn penghasilan sebuah web novel oleh Ko Ching Teng yang bertajuk "那些年,我們一起追的女" yang bermaksud "In those years, the same girl we chase".

You Are the Apple of My Eye OST


p/s: thank god that i still can understand the movie without having the subtitles..heheh...

Dec 2, 2011

One Day Trip to Arkib Negara Malaysia


Beberapa minggu yg lepas, aku, hanif (ayoh), farid, din, dan khir telah membuat lawatan x ikhlas ke Arkib Negara Malaysia Cawangan Perak. Tujuan kami ke sana adalah untuk mengumpul keratan akhbar lama2 untuk project subject Malaysia Studies.. WTF!!!!! ini adalah kali pertama dlm sejarah aku study kat UTP, buat assignment smpi sanggup travel ke tmpt2 cmni utk cari sources..hahah...kalo x travel to Google ja..hehe

So around 10 pagi cam2, kami bertolak dari village kami dgn menaiki kereta Ayoh, at 1st singgah kat IRC dulu, mana taw kot2 boleh jmpa kat sna ka tp malangnya kat sana xdak gak..so terpaksa la p smpi Ipoh...Arkib Negara Malaysia Cawangan Perak ni terletak di Tingkat 9, Bangunan Sri Kinta, Ipoh, Perak...kalau sapa2 yg x tau 2 senang ja nak cari bangunan ni...bangunan ni terletak dkat dgn area Yik Foong...so pandai2 la cari ek..hahah

Sebelum sampai sana, kami singgah Nasi Ganja jap utk lunch...after that around 12.30 tgh hari 2 kami pun smpi la di Arkib Negera Malaysia tp malangny semua staff kat sana dah kuaq p lunch..lepas pkul 2.30 ptg baru boleh masuk balik...disebabkan terpaksa menunggu lama, kami pun berjalan la smpi ke Yik Foong untuk window shopping sementara menunggu jam 2.30 ptg..

Akhirnya berakhir juga penantian kami selama hampir 2 jam, sampai ja di sana kami terus ke kaunter pertanyaan untuk mengisi borang lawatan utk penyelidikan..actually kat cni x bnyk sngt collection akhbar2 tempatan yang ada..yang ada cuma Berita Harian, Utusan Malaysia, The Star ja kalau x silap aku...so agak limited kepada sesiapa yg nak cari akhbar2 tempatan selain yg aku sebut kat atas ni..




workstation yg agak old skool..hehe


mini library

Sesi pencarian berlangsung selama 1 jam 30 minit sbb masa yang diberi untuk pengunjung yg dtg utk membuat penyelidikan adalah sampai pukul 4.15 ptg sahaja.. so agak rushing jgak la utk kami cari resources yang diperlukan..sempat tgk tajuk akhbar then trus p photostat..hahah...








Setelah selesai photostat keratan2 akhbar apa semua, kami pun pulang dan sebelum itu kami singgah sebentar di sebuah gerai yang aku xtaw apa nama untuk minum petang jap..after that around 6 ptg kami pun pulang ke UTP..


p/s: assignment smpi skrng x buat2 lg...nice..

New Collection : Knockaround Premium Rasta / Smoke


Description : KA Premium Rasta
Lense : Smoke
Dimension : 5.5in. (front), 1.875in. (tall), 5.25in. (arms)
UV Protection : 400
Price : RM80 (clearance stock)


For more information, feel free to visit Knockaround at their,

Want to know where to get KA shades in Malaysia?
Feel free to visit Junk Culture at their,

Nov 27, 2011

1st Time Join Contest Candid Time Muna


Buat ulung2 kalinya, inilah kali pertama aku join contest melalui blogging ni..hahahah..
2 pun sbb terbaca blog pisyek yang dia pun join contest ni..hahah...

Dah puas belek semua collection photos yang aku ada...
akhirnya aku pilih candid photo di bawah ni yang aku rasa paling style skali..
mana taw kot2 boleh menang grand prize..hahaha

credit to Imtiaz..hehe

Ada gaya macam artis Korea x pic ni? hik3

Sebelum 2, kena tag 2 org dlu baru cukup syarat contest ni..hehe :

Sekian saja untuk post hari ini..kalo nak tau lebih lanjut psl contest ni boleh usha kat blog muna..hehe


p/s: pisyek, safwan, aku tag korang sbb korang pun masuk competition ni gak..muahaha..

Nov 25, 2011

New Collection : Negative Snapback - RD


got free stickers from Negative..jyeah!!!

Description : Negative Snapback
Promo Price : RM79.00 (for limited time only)
Original Price : RM99.90
Size : Free Size

For for information, feel free to visit Negative - Prove Em Wrong at their,
Website : http://www.negative.com.my/
Twitter :  www.twitter.com/ProveEmWrong
YouTube : www.youtube.com/ProveEmWrong


p/s : current collections..hik3

Nov 18, 2011

21 Century International Arts Festival 2011


Ini adalah event kedua terakhir yang akan aku sertai selaku ahli UPAG sebelum bersara..hehe. Kepada sesiapa yang x tau lagi..event ni akan bermula minggu depan selama 5 hari bermula dari 21st sampai 25th Nov 2011. Untuk event ni, UTP telah menghantar 2 kumpulan iaitu UTP Performing Arts Group dan UTP Chinese Orchestra Group.

Bagi UPAG, persediaan untuk pertandingan sudah bermula semenjak penghujung bulan Oktober. Untuk bahagian tarian, terdapat 4 kategori yang dipertandingkan iaitu Malay Dance, Indian Dance, Chinese Dance dan International Dance. UPAG akan bertanding dalam 3 kategori iaitu :

Malay Dance (Zapin & Sambra)
atas : hamka, fazly, kecik, hakim, imtiaz
bawah : peja, sapek, bern, syafril, lester

Malay Dance (Inang)
atas : aidil, rozen, intan, fiza
bawah : ira, fieda, tamtam, angie

Indian Dance (Pushpanjali Bharatanatyam)
atas : hakim, hamka, lester, bern
bawah : fieza, rozen, tamtam, fieda

Chinese Dance (Fan Dance)
atas : peja, syafril, sapek, kecik
bawah : xiao ci, rachel, aidil, ira


All The Best & Good Luck for both team, 
UPAG and UTP Chinese Orchestra!!!!


p/s : impian nak menari tarian classical India akhirnya tercapai...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management