Oct 7, 2011

28 Sept 2011 : 9th Cheonan World Dance Festival (Day 2)

 bangun pagi utk jogging..haha

Rutin hari kedua bermula seawal 7 pagi..kalo kat Malaysia pukul 7 masih gelap lg kn..kat Korea berbeza plak..pukul 7 dh cerah mcm pukul 9..hahah..ni semua gara Big Boss, Mr MNR swoh bgun awal untuk buat exercise sbb dia ckp untuk membolehkan kami semua membiasakan diri dengan cuaca kat sana..pagi 2 kami just buat simple fitness exercise..kat kat Malaysia sure dh berpeluh2 dah buat fitness..tp kat cni x berpeluh langsung..hahaha..tp problem dia cuma cuaca kat Korea agak kering..so mmg cepat la kering tekak...at 1st aku cam smngt gila wt exercise sbb cam x penat lngsng..hahah..tp lepas sejam exercise...pergh..rasa loya semacam..mmg pening kepala semua cukup..rasa cam nak pengsan...lebih kurang sejam gak la aku rasa cam2...hahahaha
breakfast hari2 mkn sayuq ngn roti ja..hahah

So lepas exercise, dalam kul 8 cm2 kami pun breakfast kat restaurant dlm resort..mmg bnyk gak pilihan makanan tp yang boleh mkn cuma vegetables ngn cereals ja la, daging, bacon semua 2 x boleh mkn..haih..ak paling suka mkn tomato yg kecik2 2...pergh...mmg fresh kaw2..plus slalu breakfast ada seaweed yang kering 2...kat cni rasa seaweed dia berbeza gak la ngn kat Malaysia..mmg sedap kaw2..heheh..

sesi beramah mesra dgn jambu korea..hehe

team Mexico tgh practice utk street parade

After breakfast 2 kami mmg xdak event utk pagi 2..so semua lepak kat bilik ja la..tp ada gak team2 dari negara2 sprt Mexico, Filipina tgh practice kat open space dlm resort 2..time 2 mmg ketaq lutut gak la sbb 1st time tgk professional dancers practice...hahaha..sekali tgk ja cam pergh..padahal depa buat rileks2 ja pun..belom all out lagi..hahaha...disebabkan xdak apa2 activity pagi 2, so PR kami, Steve Kim dtg lepak sembang2 kat bilik aku..wlupun english dia cam xdak la fluent sngt tp still boleh communicate and boleh paham lagi apa yang dia ckp..hahah...
lunch set hari kedua : nasi putih + kimchi + daging masak apa tah

Lebih kurang pukul 10 pagi cm2 kot, dah start dh activity make up..hahha..sbb ptg 2 ada Welcoming Ceremony untuk event ni..tp slalunya pmpuan la make up dlu kn sbb mcm2 benda nak buat..lelaki lepak ja..agak2 lg sejam nk gerak ke lokasi event bru kalut2 nak make up..hahah...event ptg 2 start around 2pm kot x slap aku, so kami semua lunch dlu kat resort..menu lunch adalah nasik putih + kimchi + daging cincang...boleh tahan sedap gak la tp sbb ak x minat daging ngn kimchi..so ak mkn nasik putih ja..hahah..amik daging pun sikit2 ja..hahahah

Welcoming Ceremony

ni tarian yg reben2 atas kepala 2..best!!!

tarian kipas korea..

kalo x phm bhsa korea ni la jadinya..hahaha

abes event amik pic jap ngn dancer Brazil!!!!

kat luaq bangunan 2 ada bendera Korea besaq kaw2!!!

Welcoming Ceremony ni bertempat di Bangunan Pentadbiran kat area Cheonan 2...ak x sure nama tempat 2 tp tempat 2 ala Pejabat Daerah kat Malaysia gak la..haha..tp bangunan dia 100 kali ganda lagi bagus dari Pejabat Daerah kat Malaysia..hahaha.. Welcoming Ceremony ni dihadiri oleh Mayor Daerah Cheonan dan event ni dijalankan untuk memperkenalkan semua negara yang akan bertanding pada event kali ni..so setiap negara perlu on stage untuk memperkenalkn diri masing2..ada gak yg buat persembahan and ada gak yang ckp2 introduce diri ja..mcm ice-breaking la..hahah...awal2 2 mmg agak bosan sbb kat cni semua ckp bhsa Korea wlupun 2 official event..hahaha..so ada gak bdk2 ni yang smpi tertido bagai..hahah...so lepas semua group introduce diri masing2..ada persembahan dari Cultural group dari Cheonan..mmg best kaw2..ada 2 persembahan, tarian kipas ngn tarian apa tah lgi 1 ak pun xtaw..hahah..siap men alat2 muzik plus pki topi yang ada reben2 2..so bila geleng2 kepala, reben 2 aku terbang..mmg cantik gila..event ni berlangsung selama lebih kurang 2 jam kot...after that kami balik ke resort untuk rehat..heheh

ini cool!!!! haha

pizza Korea sumpah sedap!!!!

Kalo kat cni..dinner depa mmg awal..lebih kurang pukul 5 dah dinner..hahaha..kami terpaksa mkn awal sbb mlm 2 nak p tgk Konsert Kpop..hahaha...menu utk dinner hari kedua adalah PIZZA!!!! boleh tahan sedap gak pizza kat Korea ni..ada 1 seafood pizza ni, topping dia ada mashed pumpkin..pizza dia x pedas langsung tp rasa mashed pumpkin 2 manis dan sedap..aku sempat gak la makan smpi 4 slices..hahaha...at first kami ingt depa nak bwk kami kuaq mkn..rupanya2 depa dh tapaw pizza, so kami mkn ja la kat resort..bukan kat dlm ok..tp kat luaq resort..hahaha..sbb semua ingt nk mkn luaq maaa..so semua dh tgu kat bas...so cam mls nak msuk balik, MR MNR ckp just mkn kat area2 luaq resort 2..hahaha..mmg stylo mylo la...

Konsert Kpop!!!!


boleh tahan gak choreography depa ni..hehe



group2 miming..hahaha

So, around 6 ptg cm2 kami bergerak ke Cheonan Samgeori Park dimana Konsert Kpop akan diadakan...Konsert ni sbnrny termasuk dlm Dance Festival ni gak..so venue dia sama ja la..cuma yang bestny kami dpt special seat la kn..duduk depan sekali plus ada Security jaga kawasan tempat kami duduk..hahahah...1st time ak tgk Konsert Kpop mmg berbeza gila dgn konsert kat Malaysia..bdk2 kat sana seriouly obses kaw2 dgn artis2 tempatan..tp ok la kn..depa support local artist..heheh...antara artis yang perform malam 2 adalah 4Men, Chocolat, Dashabet, X5, Teen Top, Sistar dan macam2 lagi la..aku pun xtau sngt sbb x layan sngt lagu2 Korea..tau pun skit2 ja..hahaha..tp yang x bestny..bnyk group2 Kpop ak tgk mlm 2 just miming ja...so mcm x best la kn x dpt sora live..mcm harapkn muka handsome ngn cun ja kot..hahah..mmg kantoi kaw2 kot bila camera zoom in kat depa masa on stage..hahah

Haaa...bersambung balik psl keobsesan orang2 Korea dgn artis local depa ni...cerita dia mula cam cmni..ada la sorang mak cik ni dok sblh group Malaysia..umoq dia dh 40 lebih kot x slap ak..dia bawak la poster penyanyi kegemaran dia..penyanyi 2 agak berumur gak la tp vocal still mantap..haha..then mak cik ni asyk swoh kami semua menari skali bila penyanyi 2 on stage..kalo kami dok diam2 atas kerusi, dia kan paksa bangun dari seat, swoh nyanyi dan menari skali..hahah..sumpah lawak..smpi abg Muz pun kena menari skali..sbb nak layan kerenah mak cik 2 pny psl..tp lepas penyanyi 2 perform, mak cik 2 trus blah balik..haha..slmt gak kami time 2..kalo x mati la nk nyanyi2 menari2 utk semua penyanyi malam 2..hahah..

mula2 semua sopan dok kat kerusi..last2 mcm org gila..hahah

Pasal mak cik tu 1 hal, ni nak cita psl bdk2 sekolah kat sana lak..depa mcm abes skolah trus dtg utk konsert ni..cam lepak ja pki baju sekolah p konsert...kat Malaysia mana ada bai..hahaha..dh la kalo mlm cuaca kat sana sejuk kaw2..bdk2 ni rileks ja pki skirt..hahaha..disebabkn ramai sngt org..so free seat mmg limited la kn..so bila bdk2 skolah ni nmpk ja ada kerusi kosong kat private area utk semua dancers..depa akan msuk ja utk duduk...laju kot..cam kalo kita bgun ja dari seat trus bdk2 ni serbu masuk..padahal kita nak p toilet ka apa ka..hahah..dah 2 kalo boleh mmg nak dok depana skali lah..hahaha...aku ingt lagi masa 4Men tgh perform..mmg kaw2 lah bdk2 ni serbu masuk cari seat kat private area utk semua dancers..hahah...

Dalam pukul 10pm cm2, kami pun berangkat pulang wlupun konsert x abes lg..hahaha..sbb xmau nnt traffic jam plus kami semua mmg dh bosan kaw..kecuali Lester ngn Rozen..depa 2 ja yg semangat Kpop..hahaha..event kat sana cam pelik skit sbb start awal gak la around 6pm or 7pm sbb langit mmg dh gelap dh time2 mcm2..so event pun mmg akan abes awal..kdg2 pukul 9.30pm or 10pm cm2 event dh abes dh..kalo kat Malaysia x dpt la kn..at least mau smpi 1-2 pagi..hahah

After that kami terus balik ke resort sbb penat melompat2 masa konsert td..hahah...tp balik 2 sempat gak la melantak 2 mangkuk maggi sbb dinner td awal sngt pastu bru tdoq...so, berakhirlah hari kedua di Cheonan, Korea...

2 comments:

mayrahazim said...

wah best nyer dapat p korea..!!!

Hakim KOT said...

mayrahazim: mmg best pun..kumpul la duit kalo nk g sane..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management