Dec 2, 2011

One Day Trip to Arkib Negara Malaysia


Beberapa minggu yg lepas, aku, hanif (ayoh), farid, din, dan khir telah membuat lawatan x ikhlas ke Arkib Negara Malaysia Cawangan Perak. Tujuan kami ke sana adalah untuk mengumpul keratan akhbar lama2 untuk project subject Malaysia Studies.. WTF!!!!! ini adalah kali pertama dlm sejarah aku study kat UTP, buat assignment smpi sanggup travel ke tmpt2 cmni utk cari sources..hahah...kalo x travel to Google ja..hehe

So around 10 pagi cam2, kami bertolak dari village kami dgn menaiki kereta Ayoh, at 1st singgah kat IRC dulu, mana taw kot2 boleh jmpa kat sna ka tp malangnya kat sana xdak gak..so terpaksa la p smpi Ipoh...Arkib Negara Malaysia Cawangan Perak ni terletak di Tingkat 9, Bangunan Sri Kinta, Ipoh, Perak...kalau sapa2 yg x tau 2 senang ja nak cari bangunan ni...bangunan ni terletak dkat dgn area Yik Foong...so pandai2 la cari ek..hahah

Sebelum sampai sana, kami singgah Nasi Ganja jap utk lunch...after that around 12.30 tgh hari 2 kami pun smpi la di Arkib Negera Malaysia tp malangny semua staff kat sana dah kuaq p lunch..lepas pkul 2.30 ptg baru boleh masuk balik...disebabkan terpaksa menunggu lama, kami pun berjalan la smpi ke Yik Foong untuk window shopping sementara menunggu jam 2.30 ptg..

Akhirnya berakhir juga penantian kami selama hampir 2 jam, sampai ja di sana kami terus ke kaunter pertanyaan untuk mengisi borang lawatan utk penyelidikan..actually kat cni x bnyk sngt collection akhbar2 tempatan yang ada..yang ada cuma Berita Harian, Utusan Malaysia, The Star ja kalau x silap aku...so agak limited kepada sesiapa yg nak cari akhbar2 tempatan selain yg aku sebut kat atas ni..




workstation yg agak old skool..hehe


mini library

Sesi pencarian berlangsung selama 1 jam 30 minit sbb masa yang diberi untuk pengunjung yg dtg utk membuat penyelidikan adalah sampai pukul 4.15 ptg sahaja.. so agak rushing jgak la utk kami cari resources yang diperlukan..sempat tgk tajuk akhbar then trus p photostat..hahah...








Setelah selesai photostat keratan2 akhbar apa semua, kami pun pulang dan sebelum itu kami singgah sebentar di sebuah gerai yang aku xtaw apa nama untuk minum petang jap..after that around 6 ptg kami pun pulang ke UTP..


p/s: assignment smpi skrng x buat2 lg...nice..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management